22 Temmuz 2014 Salı

Coca Cola'dan Boykota Cevap!

İsrail tarafından günlerdir ateşe tutulan Gazze'de herhangi olumlu bir gelişme hala meydana gelmedi. Birçok masum insan, genç, çocuk, bebek, yaşlı, hamile demeden öldürülüyor. Gazze'den yapılan açıklamalar, fotoğraflar olayın en kötü yanını bizlere gösteriyor. Gazze'de yapılan bu katliama dünyanın seyirci kalması ise içler acısı olan 'insanlığımızı' gözler önüne seriyor.

İsrail'in Gazze'de yapmış olduğu bu katliam sonrasında bir tek Türkiye'den ses geliyor diyebiliriz. Elbette dünyada insanlığını kaybetmemiş birçok kişiden de destek verilmeye çalışılıyor. Bunun yanı sıra bildiğiniz gibi İsrail markalarına da protestolar var. Her yerde boy boy resimler İsrail'e ait olan veya destek veren markaların isimleri yayınlanıyor ve protesto ediliyor. Bunların başında da Coca Cola, Burger King gibi markalar geliyor.

Özellikle ülkemizde bazı illerin, marketlerin ve bakkalların Coca Cola şirketinin ürünlerini satmadıkları haberlerini duyuyoruz. Bu boykot karşısında fazla sessiz kalamayan Coca Cola şirketinden ise bugün açıklama yapıldı: "İsrail'i desteklemiyoruz"

Sosyal medyada Coca Cola şirketinin İsrail'i desteklediğine dair yayılan haberler karşısında İstanbul'da birçok belediye ürünlerin satışını durdurdu. Yapılabilecek en güzel boykot şekli de buydu zaten. Bu gelişmeler karşısında bir açıklama yapma gereksinimi duyan Coca Cola ise bunun tamamen gerçek dışı bir söylenti olduğunu savunuyor.

Coca Cola şirketi tarafından yapılan açıklamada, şirketin 128 yıldır dünyanın birçok yerinde faaliyet gösterdiği ve herhangi bir ülkeyi, hükümeti, politikayı, siyasi ve dini inancı desteklemediklerini vurguluyorlar. Aynı zamanda gelirin tamamen İsrail'e aktarıldığının da gerçekdışı olduğunu söylüyorlar. Filistin'de en büyük 3. işveren ve 5. en büyük yatırımcı olduklarını belirtiyorlar. Rakamlara göre 1998 yılından bu yana Filistin'de faaliyet gösterdikleri ve 3 fabrikanın bulunduğu, 1'i Gazze'de olmak üzere 7 satış ve dağıtım merkezinin bulunduğunu açıklıyorlar.

Coca Cola şirketi, Filistin'de 350 kişiye iş imkanı sunduğu ve yan sektörleri ile de 3,500 aileye geçim imkanı sağladıklarını belirtiyor. Şirket aynı zamanda 50 yıldır Türk ekonomisine de güç verdiğinden ve 30 binden fazla kişiye istihdam olanağı verdiğinden bahsediyor.

Coca Cola tarafından yapılan bu açıklama gerçek veya değil, İsrail'in yanında veya değil, söz konusu olan İsrail'in yapmış olduğu katliama dünyanın insanlıktan yoksun bir şekilde sessiz kalması… Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kullanmış olduğu "İki taraf da acı veren tavizlerde bulunmayı kabul etmek zorunda. Ama nefsi müdafaa söz konusu olduğunda İsrail'in yanındayız" ifadeleri dünyanın ne kadar acınacak bir halde olduğunu bizlere gösteriyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder