Yezidiliğin bir diğer adı Ezidiliktir. Fakat bu kelime genelde Yezid anlamı ile karıştırılır ve halk arasında en büyük tartışmalardan da bu sebepten çıkar. Yezidliğin çok farklı bir anlama geldiğinin altını çizerek, Yezidilik kavramını ve Yezidi dininin özelliklerini öğrenmeye çalışalım.
Yezidilik Nedir?
Yezidiler Neye Tapar?
Yine halk arasında yaygın olan ve Ezidileri üzen diğer bir bilgi ise, onların inancıdır. Ezidilerin şeytana taptığı görüşü, toplumda hiç de azımsanmayacak kadar çoktur. Ülkemizde en çok Şanlıurfa'da bulunan Yezidiler esasen sadece Allah'a inanırlar. Fakat inançlarında bazı değişiklikler vardır. Onlara göre Allah dünyayı yaratmıştır, ancak asla yıkmayacaktır. Yine hayatın Allah tarafından oluşturulduğunu fakat sürdürücüsünün O olmadığına inanılır.
Yezidi Dininin Özellikleri Nelerdir?
Yezidi dininde doğa, bitkiler, ağaçlar son derece değerli ve mukaddes varlıklardır. Melek Tavus'un Çarşamba günü yaratıldığına inanılır, bu nedenle Çarşamba günlerinde çalışmazlar, dinlenmeye çekilirler. Günde üç defa Güneş'e karşı dönüp ibadet ederler. Yezidi dininde kadınlar saçlarını kesmezler. Nisan ayında evlenmek doğru bulunmadığından, bu ayda evlenmezler. Marul, ceylan eti ve bal kabağı gibi bazı gıdaları tüketmezler. Dünyanın sonsuz olduğuna, Allah'ın onu yarattığına ve sonsuz olan bir varlığı asla yıkmayacağına inanılır.
Yezidi dininden olan birisi başka dinden biriyle evlenemez. Eğer evlenirse ya dinden kovulur ya da öldürülür. Kurban olarak boğa hayvanı tercih edilir. Vaftiz etme gelecekleri vardır. Reenkarnasyona inanan Yezidi dininde 2 kutsal kitap vardır. Bunlardan ilki Meshaf Reş, diğeri ise Kitab el Celve'dir. Meshaf Reş'te, Ezidiliğin tarihinden, oluşma ve yayılma şeklinden bahsedilir. Ezidilik dinine göre yasak ve helal olan şeyler de bu kitapta yer almaktadır. Kitap el Celve ise beş bölümden oluşan ve çok kapsamlı bir kitaptır. Bu bölümlerde Melek Tavus'tan, reenkarnasyondan, mevsimlerden, doğaya olan saygıdan ve başka dinlere kapılınmaması gerektiğinden bahsedilir. Ancak bugünün akademisyenleri, Ezidilerin bir kutsal kitabı olmadığını savunmaktadır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder