1 Temmuz 2015 Çarşamba

İstanbul’un Tarihi Camileri

İstanbul, kültür ve sanatın başkenti olarak anılmaktadır. İstanbul’da birbirinden güzel ve değerli birçok tarihi cami bulunmaktadır. Türk mimari sanatında önemli bir yer edinmiş olan camilerin İstanbul’da birçok değerli örneği yerli ve yabancı turistlerin ziyaret mekanı haline gelmiştir.

İstanbul’da bulunan tarihi camilerinin bazılarının 2, hatta üç farklı ismi vardır. Bu camilerin en bilindik örnekleri, İstanbul deyince ilk akla gelenler arasında Fatih, Eyüp, Sultanahmet, Süleymaniye cami yer almaktadır. İstanbul’da bulanan tarihi camilerin takımı belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir. İstanbul Valiliği, İstanbul İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul’da bulunan tarihi ve değerli camileri yerli, yabancı turistlerin ziyaret etmesi için ziyaret saatleri düzenlemiştir. Genel olarak camiler sabah 8.30’da turist ziyaretine açılmakta kapanış saatleri 17.00 ile 19.00 arasında değişkenlik göstermektedir. Bazı büyük camiler Cuma günleri Cuma namazı nedeniyle öğleden önce ziyarete kapalıdır. Cuma günü Cuma namazı için gelen cemaatin dağılmasıyla birlikte ziyarete açılır.

Sultanahmet Camii 

 


Sultanahmet Camii, iç dekorunda mavi renk ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle yabancı turistler arasında Sultanahmet Camii “Mavi Camii” olarak bilinmektedir. 1609-1616 yılları arasında Sultan 1. Ahmet tarafından inşa ettirilmiş olan Sultanahmet Camii, görkemli bir görünüşe ve içyapısında kullanılan süslemeler, mermer ve fayanslar ile büyüleyici bir atmosfere sahiptir.

Süleymaniye Camii 

 


Türk ünlü isimlerinin arasında yer alan ve tarih kitaplarında örnek yaşantısı ile romanlara bile konu olan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii İstanbul’da bulunan önemli camiler arasında yer alır ve oldukça ünlüdür. Her yaştan kişinin bildiği Süleymaniye Camii, Türk mimari tarihinde de önemli bir yere sahiptir. İçersinde geniş bir bahçesi, 4 medresesi, hamamları ve hastaneleri bulunmaktadır.

Yeni Camii 

 

Aslında oldukça eski bir camiidir. 400 yaşında olduğu düşünülmektedir. Osmanlı mimarisinin estetik ve modern dokunuşlarını üzerinde bulunduran Yeni Camii'nin, şu günlerde dahi eski olduğu anlaşılmamakta oldukça modern ve yeni durmaktadır. Bu nedenle yerli, yabancı turistler arasında Yeni Camii ismiyle anılmaktadır. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Davut Ağa’nın tasarladığı caminin inşasında İznik çinileri, altın ve mermer kullanılmıştır.

Fatih Camii 

 


İstanbul’da bulunan en büyük tarihi camilerden biridir. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle inşa edilen Fatih Cami, İstanbul’un en yüksek tepesinde yer almaktadır. Bu cami inşa edilirken, 1453’te gerçekleşen İstanbul’un Fethi’nden sonra Ayasofya Kilisesi’nden daha görkemli olması amaçlanarak yapılmıştır. 1771 yılında restore edilerek bugünkü görüntüsüne kavuşmuştur. Fatih Sultan Mehmet’in türbesi de Fatih Camii’nde bulunmaktadır.

Eyüp Camii 

 


Şehir duvarlarının dışında inşa edilen Eyüp Camii, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle inşa edilmiş ve Eyüp El Ensari’nin adı verilmiştir. İstanbul’da bulunan camiler içerisinde en kutsal sayılan camiidir. Görüntüsü diğer camiiler kadar gösterişli olmasa da Hz. Muhammed’le bulunan bağından dolayı kutsal sayılmaktadır.

Büyük Selimiye Camii 

 


Üsküdar’ın Selimiye ilçesinde, Selimiye Kışla’sının yanında yer almaktadır. Sultan 3. Selim tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen Büyük Selimiye Camii içerisinde hünkar kasrı, sübyan mektebi, muvakkithane, çeşme ve sebil yer almaktadır.

Büyük Mecidiye Camii 

 


Büyük Mecidiye Camii, İstanbul’da boğaz manzarasının en güzel izlenebileceği noktada bulunmaktadır. 1853 yılında Sultan Abdülmecit tarafından emredilerek Nikoğos Balyan tarafından inşa edilmiştir. Zarif bir yapısı olan Büyük Mecidiye Camii, barok stili kullanılarak inşa edilmiştir.

Mihrimah Sultan Camii 

 


Mihrimah Sultan Camii, Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına inşa edilmiştir. Mihrimah Sultan Camii mimarisiyle büyülediği kadar hikayesi ile de herkesi etkilemektedir. Mimar Sinan Mihrimah Sultan’a aşıktır. Mihrimah isminin kelime anlamı Farsça’da güneş ve ay anlamına gelmektedir. Mihrimah Sultan için yapılan bu camiinin yer seçimini Mihrimah Sultan Mimar Sinan’a bırakmıştır. Bu camii için Mimar Sinan Üsküdar’ı seçer. Aradan 14 yıl geçtikten sonra Mihrimah Sultan kendi adına bir camii daha yapılmasını ister. Bu camiinin inşası da Mimar Sinan’a verilir. Mimar Sinan bu camii içinse Edirne Kapı’yı belirler. Mihrimah Sultan’a olan aşkını o zamanlar Mihrimah Sultan’dan yaşça büyük ve evli olan Mimar Sinan dillendiremediği için bu iki camiye gizler. Bu iki camide yatan sır, Mihrimah Sultan’ın isminin anlamına ithafen yılın sadece Nisan ve Mayıs aylarında birkaç gün, bir caminin arka cephesinden güneş batarken diğerinden ay doğmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder