6 Ocak 2014 Pazartesi

Borsa Türlerini Biliyor musunuz?

Borsa denildiği zaman aklınıza önce hisse senetleri geliyor olabilir. Ama borsada hisse senetleri dışında da yatırım araçları işlem görmektedir. Hisse senetlerinin aklımıza gelmesinin nedeni ise borsa binalarının kurulma amacının hisse senetlerinin yoğun bir şekilde el değiştirmeye başlamasıdır.

Borsa hisse senetleri dışında tahvil, bono gibi diğer kıymetli evraklar da işlem görmektedir. Dövizler, emtialar, vadeli işlem sözleşmeleri de borsanın yatırım araçlarını oluşturmaktadır. Bu yatırım araçları yüksek işlem hacimleri nedeniyle bazı görüşlere göre borsanın alt işlemi olarak yapılır. Bazı görüşler de borsa işlemleri açısından aynı olduğu ama işlem hacminin yüksek olmasından dolayı kendi özel borsalarını oluşturduğunu benimser.

Döviz işlemleri döviz borsasında, emtia işlemleri emtia borsasında, kıymetli evraklar kıymetli kağıtlar veya menkul kıymetler borsasın, vadeli işlem sözleşmeleri gibi türev ürünlerde türev borsa denilen vadeli işlem borsaları, opsiyon borsalarında işlem görmektedir. Bunlar dışında altın gibi emtialar içerisinde yer alan ama diğer emtialara göre daha yüksek işlem hacmine sahip olan ürünlerin de birer özel ürün borsası niteliğinde kendi borsaları bulunmaktadır. Ülkemizde 5 Nisan 2013 tarihine kadar faaliyetini sürdüren İstanbul Altın Borsası bu tür borsalara en güzel örnektir. Borsanın kurumsal bir piyasa olması özelliği de bu türlerden kaynaklanmaktadır.

Kurumsal olmasının nedeni açıklanırken, her borsanın kendine özgü kurallarının olmasından bahsedilmektedir. Bu borsaların da genel olarak uygulamadıkları borsa kuralları dışında kendilerine özgü kuralları da bulunmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder