27 Haziran 2014 Cuma

Altında FED ve Çin Şoku Sürüyor

Geçtiğimiz yıldan bu yana FED etkisiyle dalgalanmasını sürdüren altın, 2014 yılının ilk yarısını sonlandırdığımız bugünlerde dalgalı seyrini koruyor. Tam toparlanmaya başlıyor dediğimiz zaman ABD'den gelen bir gelişme sonrasında düşük seviyelerine geri dönüyor. Uzmanlar 2015 yılına kadar altından umudun kesilmesini söylüyor.

Düşen fiyatlarına gelen fiziki alımlar sonrasında altın fiyatları son 2 ayın en yüksek seviyelerine kadar yükselmişti. Ama New York'ta fiziki alımların azalacağı söylentileri ve ABD'nin ekonomik görünümü etkisiyle tekrardan yönünü aşağı çevirdi. Altın şimdi ise 1,317 dolardan işlem görüyor.

Altına bir darbe de, Çin'den geldi. Çin'de 15 milyar dolarlık sahte altın teminatı ortaya çıkartıldı. Bu sahte altın teminatlarından 94.4 milyar yuanlık kredi ortaya çıkarıldı. Bu sahtekarlık da, emtia finansmanında sahtecilik yapıldığı iddialarının güçlenmesine neden oldu. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz yıl başlayan altın düşüşlerini hızlandıran bir etken de Çin olmuştu.

Bilindiği gibi Çin, dünyanın en büyük altın üretici ve tüketicisi. Çin Ulusal Denetleme Bürosu'nun raporunda belirtildiği üzere 25 altın imalatçısı, anakarada ve deniz aşırı faiz oranları arasındaki farktan, yuanın değerlenmesinden yararlanarak 900 milyon yuan kar elde etmiş durumda. Bu sahtekarlık sonrasında analistler, uzun süredir şüphelenilen durumun aydınlandığını ve bunun daha önceden de sıklıkla yapıldığını açıkladı. Bu nedenle de altın imalatçısı şirketlerin satışlarında önemli değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.

Bir başkan Çin haberi ise; Çin Altın Birliği'nin altının batıdan doğuya küresel akışının 20 yıl daha devam edeceğini açıklaması oldu. Bunun sebebi olarak da yükselen gelirlerin talebi arttırması olarak gösterildi. 2013 yılında Çin'de altın tüketiminde yeni bir rekor kırılarak 1.176.4 ton altın tüketimi gerçekleştiği de eklendi.

Tüm bu gelişmeler sonrasında altının dalgalı seyrini sürdüreceği ve analistlerin dediği gibi 2015 yılına kadar da bir durgunluk yaşanamayacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder