17 Eylül 2014 Çarşamba

FED Toplantısından Ne Çıkacak?

Dünyanın nefesini tutarak beklediği FED Açık Piyasa Komitesi toplantısı kararları bugün akşam açıklanacak. 2 günlük toplantılardan alınan kararlar ise büyük merak konusu ve piyasalara yön verme niteliği taşıyor.

FED'in varlık alımlarını azaltma yolundan şaşmayarak 10 milyar dolarlık bir azalma daha yapması bekleniyor ve sonuç olarak 15 milyar dolar olması bekleniyor. Altın bu durumdan hoşnutsuz ve dipleri yaşıyor. 1,236 dolar ons fiyatından işlem gören altın, yatırımcısını kaçırmaya devam ediyor. Yurtiçi, yurtdışı, altın ve dolar bu toplantının kararlarını bekliyor.

Türkiye saati ile akşam 9'da FED Başkanı Janet Yellen'ın konuşma yapması bekleniyor ve kararlar açıklanacak. Piyasalar diken üstündeyken, dolar/TL kuru 2,2070 seviyesinden işlem görüyor ve gram altın fiyatı 87.84 seviyesinden işlem görüyor.

ABD hisseleri ise balon tartışmasının ardından FOMC öncesinde yükselmeye devam ediyor. Beklenmedik bir şekilde gerileyen TÜFE sonrasında FED'in faiz oranlarını bir süre daha düşük tutacağı görüşünün güçlenmesi ile hisselerde yükselmeye başladı. Dün ise son bir ayın en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, yatırımcıların beklenmedik bir şekilde gerileyen tüketici fiyatlarının bugün sona erecek olan FED toplantısında politika yapıcılara faiz oranlarını daha uzun süre düşük tutma şansı vereceği görüşü ile yükseldi.

Yurtiçi piyasalar ise FED öncesinde alıcılı seyretti. Borsa İstanbul günü, düne göre 333,56 puan yükselişle 78.968,11 puandan kapattı. Dolar, Türk lirası ve Euro ise zayıfladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası doların dünkü efektif kurunu alışta 2,2077 lira, satışta 2,2165 lira olarak açıkladı. Merkez Bankası önceki efektif kurunu alışta 2,2128 lira, satışta ise 2,2217 lira olarak belirlemişti.

Haftaya yükselişle başlayan ve pazartesi günü 2,22 seviyesinin üzerini göre dolar/TL kuru, dün bu yükselişi toparladı ve 2,20 seviyesine indi. Bugün ise % 0,49 yükselişle 2,2106 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise % 0,44 oranında yükselişle 2,8648 seviyesinden işlem gördü.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder