25 Eylül 2014 Perşembe

Yurtiçi Piyasalarda PPK Etkisi

Yurtiçi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan toplantıdan çıkacak faiz kararlarına odaklanmış durumdaydı. Faiz kararlarının değiştirilmeme kararının alınmaması sonrasında yurtiçi piyasalar hareketlenmeye başladı. Sabahtan sert satışların hakim olduğu Borsa İstanbul, karar sonrasında hareketlendi.

Bugün öğleden sonra açıklanan Para Politikası Kurulu kararları değişiklik yapmama yönündeydi. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini % 8.25 seviyesinde; faiz koridorunun üst sınırı olan gecelik borç verme faizini % 11.25 seviyesinde; alt sınır olan gecelik borçlanma faizini ise % 7.50 seviyesinde tutma kararı aldı.

Ağustos ayında gerçekleşen toplantıda da, haftalık repo faizini % 8.25 seviyesinde tutmuş ve gecelik borç verme faizi olan marjinal fonlama faizini % 12 seviyesinden % 11.25 seviyesine indirmişti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise % 11.5 seviyesinden % 10.75 seviyesine düşürülmüştü. Gecelik borçlanma faiz oranı yine değiştirilmemiş ve % 7.5 seviyesinde bırakılmıştı.

Kararın açıklanması öncesinde JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, herhangi bir faiz değişikliği yapılmayacağı tahmininde bulunmuş ve "Enflasyondaki inatçı görünüm enflasyon beklentilerini arttırdı ve TCMB'nin kredibilitesinin sorgulanmasına sebep oldu. Küresel risk iştahının da giderek kötüleşmesi lirayı baskı altına almış durumda. Enflasyonunun lira üzerinde daha fazla olumsuz etki yapabileceği endişeleriyle TCMB, politikalarını sürdürerek daha şahin açıklamalar yapabilir" dedi. Yarkın Cebeci'nin bu yorumu da, merkez bankasının faiz kararlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesinin nedenini açıklıyor.

Kararların etkisi ile BIST 100 endeksi bugüne, bir önceki kapanışa göre 53.08 puanlık yükselişle 75,246.10 puandan başladıktan sonra ilk seans boyunca en yüksek 75,575.95 puan seviyesini gördü. Seansı bir önceki kapanışa göre 31.00 puanlık yükselişle tamamladı. Kararların ardından ikinci seansa hafif satışlarla başlayan BIST 100 endeksi, 75,270.98 puandan ikinci seansı açtı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder