31 Temmuz 2015 Cuma

Teknolojide Tasarımın Önemi Nedir?

Teknoloji, günlük hayatın bir vazgeçilmesi haline gelmiştir. Birden fazla tanımı bulunan teknoloji, her türlü etkinliğin içerisinde yer almaktadır. Bir konser alanından miting alanına kadar, çamaşır yıkamaktan iletişim yollarına kadar, her alanda teknoloji bir gereksinim haline gelmiştir. Teknolojik aletler, insan hayatının kalitesini arttırmasıyla zamandan kazanmak için önemlidir. İnsan gücüyle yapılan birçok iş, artık makineler aracılığıyla kolaylaşmıştır.

Teknolojide tasarımın yeri oldukça büyüktür. Teknolojik tasarım yaparken; farklılık, yenilik, yaratıcı düşünme ile ortaya koyulur. Artık okullarda ders olarak görülen teknoloji ve tasarım dersi çok küçük yaşlardaki çocuklara gösterilmektedir. Teknoloji çağında doğan ve teknoloji ile büyüyen gençler, birer teknoloji kurduna dönüşmüştür. Teknoloji tasarım dersinde de teknoloji üzerinde yapılan uzman tasarım projelerinde de kişilerin lider olma isteğini arka planda tutması gerekmektedir. Çünkü teknoloji tasarımı yaparken en önemli olan yaratıcı olabilmektir. Bu nedenle liderlik ikinci planda tutulurken; yeni düşünceler, yaratıcı düşünceler ön planda olmalıdır.

Teknoloji Nedir? 


Birçok tanımı bulunan teknolojinin her tanımı, eğitim ile ilişkilendirilmiştir. Teknoloji hayatı büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Sanayi devrimi ile başlayan teknolojik gelişmeler ilk başlarda insanların iş kaybına uğramasına yol açsa da artık yeni iş sahaları ortaya çıkarmaktadır. Teknoloji insan gücünün yetmeyeceği noktalarda kullanıldığında ve faydalı olmak amaçlandığında yararlı bir yeniliktir. Fakat olumlu amaçlar dışında kullanıldığında, zararlı ve oldukça tehlikeli olabilir.

İnternet, teknolojinin en büyük nimeti olarak tanımlanabilir. Bu nedenle internet kullanımı gitgide yaygınlaşmıştır. İnternet kullanırken kurallara ve prensiplere bağlı kalındığında oldukça faydalı, insanların oturarak para kazanabileceği ve evinden kendini geliştirebileceği bir araçtır. Teknolojik aletler yaydıkları radyasyon nedeniyle insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle teknoloji kullanımında dikkatli olunmalı, özellikle internet dünyasında özel bilgiler paylaşılmamalı. Yatak odalarında da radyasyon yayan cihazlar bulundurulmamalıdır.

Teknoloji ve Tasarım Dersinin Amacı 


Teknoloji oldukça hızlı ilerlemektedir. Bugün çok yeni olan bir teknolojik alet, bir hafta sonra eskimektedir. Bu nedenle teknolojiyi takip etmek zorlaşmıştır. Ortaokullarda okutulan teknoloji ve tasarım dersinin amacı, öğrencilerin teknoloji ile bütünleşmiş tasarımlar yapabilmelerini amaçlar. Öğrencilerin hızla değişen teknolojiye ayak uydurabilen bireyler olabilmesini amaçlamaktadır.

Teknolojide Tasarımın Önemi 


İş dünyasında teknolojinin önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Herkes teknolojiye dayalı aletleri kullanarak ekonomi ve ticaret dünyasında kendine bir pay almak için çabalamaktadır. Bu kurtlar sofrasında, her gün on adım daha ileriye giden teknolojiyi yakından takip ederek pastadan en büyük payı kapma yarışı şirketler arasında devam etmektedir. Yemek siparişinden, uçak biletine kadar her şey teknoloji aracılığıyla temin edilmeye başlanmıştır. Teknoloji okuryazarlığı ve teknolojik tasarım yapabilmek bu noktada önemli bir yere gelmiştir.

Ülkenin kalkınması; ileri seviyelere ulaşması için, çocuklara daha iyi bir ülke bırakmak için teknoloji sistemleri ve tasarımı önemlidir. Tasarım denildiğinde, akılda canlanan biçim düşünülmektedir. Giysilerde bile tasarım, teknoloji sayesinde yapılmaktadır. Bu nedenle teknoloji tasarımında elde bulunan kaynaklar en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Teknolojide tasarım uygulaması yapılırken en önemli olan yaratıcı güçtür. Ne kadar yaratıcı olursanız o derece iyi teknolojik tasarımlar ortaya koyulmaktadır. Bu nedenle teknolojide tasarım yapılırken, en üst düzeyde hayal gücü kullanılmalı, düşünceler sınırlandırılmamalı, tek başına değil grup çalışmaları daha etkili olmalıdır.

Grup çalışmalarında teknoloji tasarımı yaparken lider belirlemek, çalışmaları kısıtlar. Bu nedenle lidersiz tam bir takım olarak, ortaya ortak ve en üst düzeyde ürün koymak amaçlanmalıdır. Bu amaç doğrultusunda birçok yaratıcı fikrin birleşiminden teknolojik anlamda doğaüstü tasarımlar ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder