27 Şubat 2014 Perşembe

Web Siteleri İçin Telif Bildirimi ve Gizlilik Politikası Sayfası Örnekleri

Merhaba; web sitelerimizin, blog sitelerimizin kurumsal görünmesi için telif bildirimi ve gizlilik politikası sayfası olmalıdır. Sitenizi takip eden kişiler bu sayfalara bakarak siteniz hakkında bilgiler almalıdır. Ancak telif bildirimi ve gizlilik sayfalarının nasıl yapılacağı tam olarak bilinememektedir. Bende borsa nasıl oynanır 1 sitesi için bu sayfaları yaparken uzun bir araştırma yapmıştım. Şimdi bu araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri diğer webmaster arkadaşlarımızın faydalanması için blogumda paylaşıyorum.

Telif Bildirimi Nedir? Telif Bildirimi Sayfası Nasıl Oluşturulur? 


Telif bildirimi bir web sitesinin görsel ve yazılı olarak tüm içeriğinin o siteye ait olduğunu anlatan sayfadır. Ülkemizde telif bildirimi henüz yeteri kadar gelişmese bile; dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ülkemizde bir iki girişim olsa bile, gerek Google gerekse diğer arama motorlarının gözünde web sitelerinin haklarını ve teliflerini koruyacak etkili bir oluşum henüz yoktur. Bu noktada görsel ve yazılı içeriğimizi korumak için iki büyük alternatifimiz vardır. Bunlar DMCA ve Creative Commons bu iki siteye de üye olarak sitenizin tüm yayınlarını koruyabilirsiniz. Ancak bir iki seferden sonra sitenizin yayınlarını çalan diğer siteleri şikayet edebilmeniz ve arama motorlarından silinmesini sağlamanız için paralı üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

DMCA’ya üye olduğunuz size vereceği sayfa aşağıdaki gibidir. 

 DMCA Telif Bildirimi Koruma Sayfası Örneği


Telif Bildirimi sayfanızı oluştururken çok fazla bir şey yazmanıza gerek yok. Sadece sitenizdeki tüm yazılı ve görsel içeriğin korunduğu yayın organlarını belirtmeniz yeterlidir.

Örnek Telif Bildirimi Sayfası aşağıdaki gibidir. 

 Telif Bildirimi Sayfası Örneği


Gizlilik Politikası Sayfası Nedir, Nasıl Oluşturulur? 


Gerek kurumsal web sitelerinde gerekse kişisel ve genel blog sitelerinde bana göre gizlilik sayfası kesinlikle bulunmaktadır. Bu sayfa okurlarınıza güven vermenizi sağlayacağı gibi sitenize bağlılığı da arttıracaktır. Gizlilik Politikası sayfanızı oluştururken sitenizde okurlar tarafından kullanılabilen tüm alanlar açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca site dışı yayın organlarınız da belirtilmelidir. Örnek olarak facebook, twitter, google plus gibi sosyal medya sayfalarınıza linkler vererek okurun bu siteler hakkında bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

Örnek Gizlilik Politikası Sayfası aşağıdaki gibidir.

 Gizlilik Politikası Sayfası Örneği


Unutmayınız ki; bir web sitesi ne kadar kurumsal ve açık bilgiler içerirse o kadar takipçilerine güven verir. Güvende akabininde bağlılığı getirecektir. Bu nedenle normalde önemsenmeyen gizlilik politikası ve telif bildirimi sayfalarınızı oluşturup sitelerinize eklemeniz sizlere artı olarak geri dönecektir. Tüm webmaster arkadaşlarıma iyi çalışmalar, bol kazançlar dilerim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder