19 Nisan 2014 Cumartesi

Google Aramaları için Sihirli Kelimeler


Google’ın zaman içerisinde algoritmasına eklediği ve aramaları beklide biraz eğlenceli kılmak için yaptığı bazı kelimeler vardır. Bu yazıda bu kelimeleri ve google arama butonuna bu kelimeleri yazdığınızda neler olduğundan bahsedeceğim. Ancak yazıya başlamadan önce belirtmeliyim ki; bu aramalar Mozilla Firefox ve Opera gibi tarayıcılarda çalışmaz. Kelimeleri Google Chrome üzerinden aramanız gerekmektedir.

Kelimelere geçmeden önce bir uyarı daha yapmak istiyorum. Bazı kelimeleri zaman içerisinde Google aldığı eleştirilerden dolayı değiştirmiştir. Ve bu aramada birinci sıraya kendi yaptığı siteleri yerleştirmiştir. Özelliklerin çalışması için bazen aramada birinci çıkan siteye bağlanmanız gerekmekte. Zaten aşağıda hangi kelimede tıklamanız gerektiğini anlatacağım.

İşte Google Aramlarında Kullanılacak Sihirli Kelimeler 


Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Do a barrel roll 

Bu aramayı yaptığınız aynı verdiğiniz komut gibi tüm arama sonuçlarının tepe taklak döndüğünü göreceksiniz. Yani arama motoru kendi etrafında roll hareketi yapacaktır.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Askew 

Askew’in Türkçedeki kelime anlamı “yanlama, yanlamak, yan yatmak” anlarına gelmektedir. Bu komutu arama çubuğuna yazdığınız google arama sonuçlarının yan yattığını görebilirsiniz.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Tilt

Tilt’in Türkçedeki en yalın kelime anlamı “eğilme, eğim vermek” olarak gösterilebilir. Google aramasına “tilt” yazdığınızda çıkan arama sonuçlarının yana doğru aynı askew komutundaki gibi eğildiğini göreceksiniz.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Google Sphere 

Sphere İngilizcede küre anlamına gelmektedir. Eskiden google’ye “google sphere” yazdığınızda Google’nin döndüğüne şahitlik ederdiniz. Ancak özellikle bu arama için çok eleştiri aldığı için artık google’nin bu özelliğini görebilmeniz için arama sonuçlarında çıkan ilk siteye tıklamanız gerekmektedir. Bu siteye girdiğinizde Google logosu ve tüm butonlarının küre halinde döndüğünü görebilirsiniz.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Zerg Rush 

Zerg Rush bildiğiniz gibi zamanın çok popüler oyunlarından bir tanesi. Google aramasına “Zerg Rush” yazıp biraz beklediğiniz; oyundaki topların üstten akarak aynı oyundaki gibi değdiği her şeyi yok ettiğini görebilirsiniz.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: let me Google that for you 

Bu aramada aynı “google sphere” araması için zamanında aldığı tepkilerden dolayı kaldırılmış ve özellik arama sonucunda birinci sırada çıkan siteye taşınmıştır. Fonksiyonun çalışması için Google arama çubuğuna; “let me Google that for you” yazın ve ilk sıradaki siteye tıklayın.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Recursion 

Recursion’un Türkçede tam bir karşıtı olmasa da anlam olarak; yineleme, sonsuzluk, tekrarlama, sürekli aynı şeyi yapma gibi anlamlar ifade eder. Google aramasına “Recursion” yazdığınız da ise; Google sürekli olarak kendini yineleyerek “bunu mu demek istediniz diye size yaptığınız aramayı soracaktır”

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: let it snow 

Let it Snow’un cümle anlamı “kar yağsın” demektir. Google aramasından bunu talep ettiğiz zaman algoritmanın sizi kırmayın arama sonuçları üzerine kar yağdırdığını göreceksiniz.

Google Arama Çubuğuna Yazılacak Kelime: Google gravity 

Google gravity özelliği benim en sevdiğim sihirli aramalardan bir tanesi olmasına rağmen sanırım şikayet ve talepler doğrultusunda arama sonucunda çıkan ilk siteye taşınmış bir özelliktir. Bildiğiniz gibi İngilizcede “gravityu” yer çekimi demektir. Aramaya “google gravity” yazıp çıkan ilk siteye tıkladığınızda, Google üzerindeki yer çekiminin kalktığını görebileceksiniz.

Şimdilik sizler için araştırdığım ve seçtiğim sihirli google arama kelimeleri bunlar. İnsan keşke daha çok özellik olsa ve keşke bu gibi aramalar sadece İngilizce olarak değil de, Türkçe olarak ta yapılabilse demiyor değil. Geçtiğimiz günlerde size Yandex’in panorama 3d haritalarından bahsetmiştim. Google ve Yandex’in kullanıcılarını arada bir kafalarını dağıtması için yaptığı bu eğlenceli özelliklerin artması en büyük temennilerimden biridir. Özellikle benim gibi vaktinin büyük kısmını internet üzerinde geçiren kişiler için.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder