2 Nisan 2014 Çarşamba

2014 Yerel Seçimi Ardından; Neye Yatırım Yapmalı?

Ülkemiz için bu seçim sonuçla hayırlı olsun diyerek başlamak istiyorum makaleme. Bildiğiniz gibi seçim öncesi piyasalarda inanılmaz bir gerginlik hakim idi. Özellikle twitter ve youtube’nin kapatılması, siyasi gerginliğin hat safhaya çıkması ve bu olayların dış basına yansıması sonucu piyasalar hakkında ne yatırımcılar, ne de yatırım uzmanları tahmin yürütemiyordu. Ancak artık seçimler geride kaldı. Ve çıkan sonuca göre; emtialar, pariteler ve hisseler kendi yollarını çizmeye başladılar. Bana göre bundan sonra yatırım zamanıdır!

Seçimler hükümetin zaferi ile sonuçlandı desem yanlış bir söylemde bulunmuş olmam sanırım. Bu zaferin ardından; ülkemizde dolar ani bir düşüş gösterdi. Bildiğiniz gibi seçim öncesi tek artan dolar idi. Bu düşüş devam eder mi derseniz bence 2.10 seviyesine kadar devam edecektir. Gelelim asıl konumuza, seçimler geride kaldı, peki şimdi yatırımcılar neye yatırım yapmalı, hangi yatırım aracı daha çok kazandırır!

Seçim sonuçlarının gelmesi ile beraber Borsa İstanbul endekslerinde gözle görülür bir fırlama hakim. Pazartesi günü 68bin seviyelerini gören BIST100 endeksi şuan itibari ile 71bin seviyesini geçti. Borsa ile bağlantılı olarak dolar cephesinde düşüş devam ediyor. Bugün dolar aylar sonra ilk defa 2.12’nin altını gördü. Altın ise Pazartesi günü son 7 ayın en dip seviyesinden işlem gördü. Seçimin ardından düzenli bir artış grafiğine giren altın şuan için; 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 88,10 lira!

2014’te Neye Yatırım Yapmak Daha Avantajlı ve Kazançlı? 


Daha önce blogumda okurlarıma kazandıran yatırım araçları hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda da bahsettiğim gibi yatırım piyasaları artık sadece yastık altın döviz – altın alımından ve hisse senedi alımından çok uzakta. İkili opsiyon ve forex gibi global piyasaların ülkemize girişinin ardından; yatırım piyasaları daha dinamik bir hal aldı. Artık borsa işlemlerinin tamamı, döviz alım satım ve diğer emtia işlemleri internet üzerinden kolaylıkla yapılıyor. Ayrıca sadece uzun vadeli yatırımlar değil; kısa vadeli yatırımlardan da para kazanılabilmektedir.

2014 senesinin ortalarına yaklaştığımız şu aylarda; makro ekonomik veriler ve ülkemiz gündemini düşündüğümüzde mayıs 2014’e kadar ben borsa endekslerinin belirli bir seviyede artış göstereceğini düşünmekteyim. Dolar’ın için uzun vadeli yatırım kazançlı olsa da şuan için dolara yatırım yapmak bana göre büyük bir risk. Şahsi düşüncem dolar nisan ayında düşüşüne devam edecektir. Alt çizgiden destek alırsa mevcut seviyesinde ilerleyebilir ancak unutulmamalıdır ki; dolar ve altın ülkemiz verileri kadar global ekonomiye ve dış verilere de bağlıdır.

Altın bana göre şuan için “nereye yatırım yapmalı” sorusu soran kişilere tek cevap. Eğer uzun vadede kazanç elde etmek istiyor ve bekleyecek sabrınız varsa; altın alımının tam zamanı olduğunu söyleyebilirim. Son 7 ayın en düşük değerini gören altın uzun vadede yükselişine devam edecek ve bana göre 2014 senesini zirvede tamamlayacaktır. Zaten altın fiyatları grafikleri incelendiğinde; altının uzun vadede her zaman kazandıran bir yatırım aracı olduğu gerçeğini rahatlıkla görebilirsiniz.

 Borsa nasıl oynanır 1 içerisinde yazarlarımızdan Aysun Bayhan; Nereye Yatırım Yapmalı sorusunu farklı bir bakış açısıyla değerlendirmiştir. Dilerseniz bu yazıma da bir göz atın: http://www.borsanasiloynanir1.com/nereye-yatirim-yapmali/

UYARI: BU blogta yer alan hiçbir bilgi yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yazılanlar tamamen yazarın piyasalar hakkındaki kişisel görüşleridir. Sadece bu sitedeki bilgilere dayanarak yatırım yapılmamalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder