12 Temmuz 2014 Cumartesi

Dünyanın En Önemli Borsaları

Borsalar büyüklüklerine, işleyişlerine ve piyasa değerlerine göre sıralandırılabilir. 'En önemli' dediğimiz borsalar ise hem dünyanın en büyüklerini hem de piyasa değeri en yüksek olanları olmasının yanı sıra, dünyanın en ünlü şirketlerinin hisselerini de barındırıyor. Önemli borsalar dediğimiz zaman ise dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika borsalarından ve Euro Bölgesi'ni temsil eden Avrupa borsalarından bahsetmek gerekiyor. Amerika, Almanya, Londra, İtalya, İsviçre gibi ülkelerin önemli borsalarını sizlere tanıtmak istiyorum.

Dünyanın en büyük borsası olarak bilinen New York Borsası (NYSE) ile buna başlamak gerekir. 8 Mart 1817 yılında kurulan New York Borsası, menkul kıymetler borsasıdır. Piyasa değerinin 16,613 trilyon dolar olduğu bilinen borsa, tarihi olarak birçok çöküş yaşamıştır ve hala dimdik ayaktadır. NYSE'nin en önemli endeksleri ise NYSE U.S 100 Endeksi, Dow Jones ve S&P 500 endeksleridir.


Diğer bir önemli borsa ise Amerikan Borsası (AMEX). 1908 yılında kurulan borsa günümüzde NYSE bünyesine dahil olmuştur. Menkul kıymetler borsası olan AMEX'in ismi de NYSE Alternext U.S olarak değiştirildi.


Piyasa değeri bakımından borsalar değerlendirildiği zaman ikinci sırada Nasdaq Borsası yer alıyor. Nasdaq Borsası, işlem gören teknoloji şirketleri ile de tanınmaktadır. Times Meydanı'nda bulunan borsa dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin hisselerini içerdiği için 'teknoloji borsası' olarak da bilinmektedir.



Amerika borsaları hakkında detaylı bilgi almak ve endekslerini öğrenmek için buraya tıklayın.

Gelelim Avrupa'nın önemli borsalarına. Avrupa'da 50'den fazla borsa olduğu bilinmektedir. Avrupa borsalarının en önemlileri denildiği zaman ise Londra Borsası ve Euronext Borsası akla gelmektedir.

1801 yılında kurulan Londra Borsası, bir menkul kıymetler borsasıdır. Yaklaşık 4 trilyon dolarlık piyasa değerine sahiptir ve kurulduğu tarih göz önüne alındığı zaman tarihi bir önem taşıdığı da anlaşılmaktadır. Londra Borsası dünyanın 4. büyük borsasıdır.


Euronext Borsası 4 büyük borsanın birleşmesi ile oluşmuştur ve 2006 yılında New York Borsası ile birleşerek NYSE Euronext adını almış, dünyanın en büyük borsası olmuştur. Paris, Brüksel, Amsterdam ve Lizbon borsalarının birleşmesi ile kurulan Euronext Grubu birçok önemli hisse ve endeksi de bünyesinde barındırmaktadır.

Euronext Paris, menkul kıymetler borsasıdır ve yaklaşık 3 trilyon dolarlık piyasa değerine sahiptir. En önemli endeksi, CAC – 40 endeksidir.


Euronext Brüksel, hisse senedi borsasıdır ve 117 milyar Euro piyasa değerine sahiptir. En önemli endeksi, BEL20 endeksidir.


Euronext Amsterdam, hisse senedi piyasasıdır ve 458 milyar Euro piyasa değeri bulunmaktadır. En önemli endeksi, AEX endeksidir.


Euronext Lizbon, hisse senedi piyasası olarak geçmektedir ve 47 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahiptir. En önemli endeksi, PSI – 20 endeksidir.


Avrupa'nın önemli borsaları arasında Almanya'da bulunan Frankfurt Borsası da bulunuyor. 2012 yılında 1,3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan Frankfurt Borsası, 1585 yılında kurulmuştur. Menkul kıymetler borsasıdır. Avrupa'nın en büyük ikinci borsası olan Frankfurt Borsası'nın en önemli endeksi, DAX endeksidir.


1808 yılında kurulan İtalyan Borsası da, Avrupa'nın önemli borsalarındandır. 694 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan borsa, London Stock Exchange Group'a bağlıdır.



Diğer önemli Avrupa'da bulunan diğer borsalar ve endeksler hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Ülkemiz borsası olan Borsa İstanbul da, Avrupa borsaları arasında yer almaktadır. 1985 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla kurulan borsa, 5 Nisan 2013 tarihinde Borsa İstanbul adını almıştır.


Borsa İstanbul bünyesine de, İstanbul Altın Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası eklenmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder