24 Ocak 2015 Cumartesi

Blog Yazarlığı ile Ev Geçindirilir mi?


Günümüz şartlarında hayat gerçekten zor. Yakın çevremden öğretmen arkadaşlarımın devlete girmek için yaptıkları kıran kırana yarışa şahitlik etmek, mühendislerin boş boş evde oturmalarını görmek, ülkemizde üniversite mezunu yüz binlerce işsiz gencin olduğunu bilmek gerçekten üzücü.

İşte bu noktada alternatif meslekler arayanlara yeni bir iş kolu olarak lanse edilen blog yazarlığı hakkında bilgiler vermek istedim. Blog yazarlığı gerçek bir meslek midir yoksa ek gelir, ek iş olarak mı düşünülmelidir, blog yazarlığı yaparak ev geçindirilir mi yoksa ancak sigara paramızı mı çıkartırız gibi sorulara yazım içerisinde cevap vermeye çalışacağım.

Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebilirim blog yazarlığı gerçek bir iştir ve üzerinde ciddi emek harcanırsa, kişi kendini bu alanda geliştirirse düzenli para kazanılabilir ve ev geçindirilebilir. Ancak kişinin bu evreye gelmesi her zaman mümkün olmuyor. Sanırım birazda yapıyla alakalı, herkes her işi yapamıyor. Gelin bu süreci beraber detaylandıralım.

Blog Yazarlığına İlk Başlangıç! 


Öncelikle her meslek gibi bu işinde başlangıç evresi çok zordur, sıkıntılıdır. Yazı yazmaya başladığınızda her gün saatlerce oturduğunuz bilgisayarı gerçek anlamda hiç kullanmadığınızı görürsünüz. Klavyeniz yavaştır, gerekli programları kullanmayı bilmiyorsunuzdur, beklide aradığınız bilgiye direk nasıl ulaşacağınızı bile bilmiyorsunuzdur. Yani bu iş “ben zaten günde 10 saat bilgisayar başındayım” diyen herkesin yapabileceği bir iş değildir. Çünkü birisi gerçek iştir; diğeri oyun, hobi, boş zaman öldürme eylemidir. İkisi birbirine karıştırılmamalıdır.

Bu işi yapmayı kafasına koyan kişinin ilk başlangıçta bir şeye karar vermesi gerek. O da 1 yıl boyunca para kazanmadan yazmayı, araştırmayı göze almasıdır. Bu gerçekten çetin bir yol. Bu nedenle herkesin blog yazarı olabileceğine veya bu işi hobiden çıkartıp mesleği haline getirebileceğine inanmıyorum. Çünkü 1 yıl hiç bilmediğin bir işe önünü görmeden emek vermek biraz cesaret ister, belki biraz delilik ister. İşte tamda bu yüzden blog yazarlığına ilk başlangıçta bu yola girip girilmeyeceğine karar verilmelidir.

Kararımı Verdim Yazarlığa Nereden ve Nasıl Başlamalıyım? 



Bence bu konuda direk kendi blogunuz üzerinden başlamalısınız. Teknik bilginiz olmayacağı için blogger üzerinden güzel ve akılda kalıcı bir domain belirleyin ve blogspot uzantılı sitenizi açın. Ardından gerçek bir domaine geçer ve bu blogtaki içeriklerinizin tamamını 301 yönlendirmesi ile taşırsınız.

Blogunuzu açtıktan sonra ikinci önemli husus içeriktir. Bırakın tasarımı, görünüşü vs. Siz kaliteli içerik üretmeyi öğrenin, farklı konulara yazmayı öğrenin. Daha önce yeni blog yazarlarına farklı konular bulmasını kolaylaştıracak birkaç tüyo paylaşmıştım, buraya tıklayarak içeriği inceleyebilir ve nasıl kaliteli blog yazıları için başlık bulabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Merak Edilen Soru Parayı Nereden ve Nasıl Kazanacağım?


Blogger üzerinden açtığınız blogunuza 1 yıl hiçbir maddi beklenti içerisine girmeden içerik yazdığınızda, tüm vaktinizi bu siteye ve blogun gelişimine ayırdığınızda; SEO (arama motoru optimizasyonu) ve SMO (sosyal medya optimizasyonu) gibi konular hakkında bilgi sahibi ve gerçekten kaliteli içerik üreten biri haline dönüştüğünüzde; artık para kazanmaya hazırsınız demektir. Bir yıl sonunda elinizde hitli bir site olacaktır. Sitenize google adsense başta olmak üzere piyasada mevcut birçok reklam modelini ekleyebilirsiniz.

Zaten iş bundan sonra başlayacaktır. Para kazanmaya hazırsınız dedim, zengin olmaya demedim. İlk eklediğinizde adnsense gelirleniz ile ancak sigara masrafınızı karşıladığınızı görmeniz muhtemeldir. Ama sakın yıkılmayın, burası işin kırılması noktasıdır. Emin olun ki anlattığım gibi yazarak ayda 3 bin – 5 bin TL arası google adsense geliri olan binlerce, on binlerce kişi var ülkemizde. Bundan 4 – 5 ay önce blog yazarak para kazanmak hayal mi başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Bu noktada yazının sizlere faydalı olacağını düşünüyorum, bir göz atın.

Düzenli olarak içerik üretmeye, yazılarınızı sosyal ağlarda gerekli kitlelere ulaştırmaya, ufak gelirlerinizi sürekli sitenizin gelişimine kullanmaya, SEO işlerine düzenli bir bütçe ayırmaya devam ettiğiniz sürece siteniz gelişecektir, doğal olarak gelirlerinizde artacaktır.

Ve Asıl Soru; Evimizi Blog Yazarlığı Yaparak Geçindirebilir miyiz? 



Bu sorunun cevabı direk EVET’tir. Çünkü bu şekilde evini, ailesini geçindiren, yaşamını sağlayan binlerce kişi vardır. Ancak dediğim gibi bu yol çetindir, engebelidir herkesin yapabileceği bir iş değildir.

Peki “sen tavsiye eder misin?”diye sorarsanız. Ben tabiî ki ederim ancak; mangal gibi yürek, bir yılınızı çöpe atacak kadar cesaret, aylarca bilgisayar başına geçirilen sayısız zaman ve kazanılan 0 TL’ye sabır edebilecek gücünüz varsa derim. Bu arada her şey 1 yıl sonunda bitmez. 1 yıl sonra para kazanmaya başlarsınız ancak blogunuzun ev geçindirecek zamana gelmesi için şahsi görüşüm en az 3 yıl geçmesi gerek. Ancak 3 yılın sonunda düzenli bir gelirinizin olacağı ve zevkli bir işinizin olacağı düşünüldüğünde, ek olarak günümüzde gençlerin meslek sahibi olabilmek için harcadıkları zaman ve para düşünüldüğünde; 3 yıl zaman ve 0 TL ile başlanan blog yazarlığı işi hiçte mantıksız gibi gelmiyor, sizce de öyle değil mi?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder