18 Temmuz 2016 Pazartesi

Darbe Girişimi Sonrasında Borsa ve Türk Lirasının Durumu

15 Temmuz Cuma akşamı gerçekleşen darbe girişimi bastırıldı; ama geride bıraktığı izler büyük bir merakla izleniyor. Ekonomi dünyasına ise uzun süreli olumsuz bir etkinin olması beklenmiyor. Darbe girişiminin olduğu akşam Türk lirası, 2,89 seviyesinden 3,05 seviyesine fırladı. Borsa ise kapalıydı. Yeni haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksinin hangi yönde ilerleyeceği merak ediliyordu. Beklenen gün geldi çattı ve borsa güne %2,5 oranında düşüşle başlangıç yaptı.

BIST 100 endeksi, darbe girişimi sonrasında ilk işlem gününe 80.755,89 puandan başladı. Ardından % 4,81 oranında bir düşüş daha gerçekleştirerek 78 bin 845 puana geriledi. Bu düşüşe Türk Hava Yolları hisseleri ve bankacılık sektörü öncülük etti. Uzmanlar piyasalarda görülen bu durumun kalıcı olmadığını belirtiyor. Borsa İstanbul'da sert satışlar meydana gelmeye devam ediyor. 16:25 sularında yaşanan kayıplar, % 8,5'e ulaştı. BIST 100 Endeksi % 8,7 oranında düşüşle 75 bin 595 puandan işlem görmeye başladı. Borsanasiloynanir.co'nun bugünkü haberine göre uzmanlar, bu düşüşlerin kalıcı olmadığını ve bir süre sonra piyasaların normal seyrine döneceğini tahmin ediyor.

Haftanın ilk işlem gününde erken saatlerde Türk lirası, darbe girişimi ile yaşadığı kayıpların yarısını geri almayı başardı. Bugün Türk lirası dolar karşısında % 2'nin üzerinde değer kazandı ve % 1,85 eksi ile 2,96 seviyesinde seyretmeye başladı. Darbe girişiminin yapıldığı gün ise ülke kontrolünün TSK tarafından ele geçirildiği haberleri ile % 4,6 oranında değer kaybetti. Bu düşüş ile 8 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmiş oldu.

Askeri darbe girişiminin püskürtüldüğü haberleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında Türk lirası kayıplarının büyük birçoğunu geri aldı ve yükselişe geçti. Yeni haftaya % 2 civarında bir yükselişle 2,96 seviyesinden başlangıç yaptı. Türk lirasında yaşanan düşüşü birçok analist ve uzman yorumladı. Londra'daki Commerzbank AG analisti Tatha Ghose, ilk yorumları yapanlardan oldu. Ghose, darbe girişiminin ekonomiye uzun dönemli zararın değerlendirmesi yapılmadan önce, yaşanan sert düşüşün satın alınacağını belirtti.

Oynaklığı yüksek olan fiyatların, yatırımcılar için iyi bir fırsat olduğunu da belirtiliyor. Türk lirasının işleme açıldığı ilk gün, izleyeceği yol merak ediliyordu. Uzmanlar, Türk lirasının belli bir oynaklık süreci geçireceğini tahmin ediyordu ve beklendiği gibi oldu. Yatırımcılar, meydana gelen oynaklığı bir alım fırsatı olarak değerlendirdi ve dolar/TL kurundaki seyir 2,90 – 2,95 bandında gerçekleşti.

Kalıcı bir hasar beklenmiyordu ve darbe sonrası yeni haftanın ilk işlem gününde kalıcı bir hasar olmadığı anlaşıldı. Orta ve kısa vadeli yatırımcılar için piyasalarda oluşan oynaklık alım fırsatı olarak değerlendirildi. Bu sayede de döviz kurunda kötümserlik uzaklaştı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder