11 Mart 2014 Salı

En iyi Link Kısaltma Servisleri

Webmaster arkadaşlara yardımcı olacağını düşündüğüm için kişisel blog sitemde böyle bir içerik yazdım. Öncelikle link kısaltma servislerinin nereden çıktığını, nasıl bu kadar popüler olduğunu ve web dünyasında nerelerde kullanacağımız gibi konulardan bahsedeceğim. Ardından da en iyi link kısaltma servislerinin tanıtımlarını ve detaylı anlatımlarını yapacağım.



Link Kısaltmak Ne İşe Yarar? 


Link kısaltmanın çıkış amacı şüphesiz sosyal medya mecralarının yaygınlaşması ve en önemlisidir de Twitter’ın günümüzdeki popülerliğine ulaşmasıdır. Çıkışı hakkında çok fazla araştırma yapmama rağmen, link kısaltma servislerinin Twitter 140 kelime ile anlatılmayan ve bir türlü tweet içerisine sığmayan linkler için kullanıldığını biliyorum. İnsanlar tweetlerinde bir yere link vermek istediklerinde veremiyorlardı. Bu linkler kısaltıldığında ise 140 kelime sınırı olan tweetlere rahatlıkla sığabiliyordu.

Tabi çıkış amacı günümüzde farklı amaçlarla birleşmiştir. Şuan özellikle büyük bir webmaster kesimi link kısaltma servislerinden ciddi miktarlarda paralar kazanmaktadır. (Link kısaltılarak internetten nasıl para kazanılacağını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini ileriki yazılarımda anlatacağım) İşin içerisine para girdiğinde ise link kısaltma servislerinin sayıları birden artmış ve günümüzdeki son halini almıştır.

Link Kısaltma Servisleri Nerelerde Kullanılır? 


Özellikle youtube, vimeo, google plus, twitter, facebook, friendfeed gibi sosyal medya araçlarının tamamında insanlar artık link kısaltma servisleri kullanmaya başlayınca; bu dev sitelerde hemen önlemini almış ve hepsi kendi link kısaltmalarını eklemişlerdir. Bu sayede sosyal medya siteleri ilk link çıkışlarını kendilerine ait olan bir siteden başka bir siteye yönlendirmişlerdir. Henüz birçok kişi olayı tam olarak idrak edemese de bu yapılanma seo açısından oldukça önemli bir adımdır. Bu sayede hiçbir sosyal medya sitesinden aldığınız backink; seo açısından sizlerin sitesine etki etmez. Çünkü linkler hem no followdur hem de ilk eklenilen sitenin kısaltma servisine ardından da sizin sitenize yönlendirilmektedir.

Sosyal medya mecrası dışında; link kısaltma servisleri özellikle çok yüksek hite sahip (program indirme gibi) sitelerin dış link çıkışlarında kullanılmaktadır. Bu sayede webmasterlar para kazanmaktadır.

En İyi Link Kısaltma Sevisleri Listesi 


  • Goo.gl: Şüphesiz dünyanın en çok link kısaltılan servisidir. Özellikle webmasterlar tarafından Google’ye ait bir servis olduğu için web sitelerine seo açısından etki edeceği düşüncesi ile kullanılmaktadır. Ayrıca google plus üzerinde de google tarafından kullanılmaktadır. Bu servise gmail hesabınız açıkken kayıt olduğunuzda kısalttığınız linklere gelen tıklamaları grafiksel şekilde görebilirsiniz. Örnek Kısaltma: http://goo.gl/DMW7JW 
  • Bit.ly: Dünyanın ilk link kısaltma servisi Bit.ly günümüzde hala çok büyük bir kitle tarafından kullanılmaktadır. Twitter ile yıldızı parlayan bit.ly servisi içerisinde ister üye olarak, isterseniz de üye olmadan linklerinizi kısaltabilirsiniz. Eğer servise üye olursanız, kısalttığınız linkin hangi sayfadan ne kadar hit çektiğini görebilirsiniz. Üye olmadan kısaltma durumda ise sadece o linkin aldığı click sayısını görebilirsiniz. Örnek Kısaltma: http://bit.ly/1c0O9FL 
  • Tinyurl.com: Bu serviste oldukça bilindik ve en iyi link kısaltma servisleri yazımızda listeye girecek kadar iyi bir servistir. Tinyurl üzerinden kısalttığınız linklere isterseniz (daha önce alınmadıysa şayet) kısaltma kodunuzu alabilirsiniz. Örnek Kısaltma: http://tinyurl.com/borsapiyasasi 
  • Urlji.com: Bu site üzerinden güvenle ve acaba kapanacak mı korkusu olmadan linkinizi kısaltabilirsiniz. Buna ek olarak aynı Tinyurl’deki gibi eğer daha önce alınmadıysa istediğiniz kısaltmayı kullanabilirsiniz. Örnek Kısaltma: http://urlji.com/borsanedir 
Bunlar dışında youtu.be (youtube kısatma servisi), wp.me (wordpress kısatma servisi) ve t.co (twitter kısaltma servisi) gibi hemen her dev portalın kendi kısaltma servisi bulunmaktadır. Ancak bu servisler sadece kendi siteleri için kullanıldığından dolayı bu yazı içerisinde detaylara girmek istedim. Evet sizler için seçtiğim ve tanıttığım link kısaltma servisleri yazısının böylelikle sonuna geldik, umarım işinize yarayan bir içerik olmuştur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder