9 Aralık 2014 Salı

Kasım 2014'te En Çok Kazandıran Yatırım Aracı Hangisi?


Bir yandan 2014 yılının genel verileri toplanırken, Kasım ayı verileri de birer birer geliyor. 2014 Kasım ayında en çok kazanç getiren yatırım araçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

2014 yılı Kasım ayında en fazla reel getiriyi sağlayan yatırım aracı BIST 100 Endeksi oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiği zaman Kasım ayında en fazla reel getiriyi BIST 100 Endeksi sağlamış oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde % 7,32; TÜFE ile indirgendiğinde % 6,09 ile BIST100 en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

2015 yılında dolar, altın ve petrolün nasıl bir yol izleyeceği ise en çok merak edilen sorulardan. Özellikle dolara bağlı olması ve FED'in neredeyse her açıklamasında olumsuz etkilenen altının 2015 yılında fiyatları ne olur en çok merak edilen soru.


Petrolde yaşanan düşüşler nedeniyle de bazı kötümser yatırımcılar petrol kontratlarının 40 dolara düşeceği yönünde tahminler yapıyor ve bu opsiyonu satın alıyor. Tüm bu yatırım araçlarına en doğru analizleri yapabilmek için de 2014 verilerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve analiz edilmesi gerekiyor.

Üç aylık değerlendirmeye göre dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman % 2,64; TÜFE ile indirgendiği zaman % 1,19 ile yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlamış oldu. Külçe altın üç aylık değerlendirmede ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde % 6,56; TÜFE ile indirgendiğinde % 7,87 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

2014 yılının geneline baktığımız zaman dolar, en fazla reel getiriyi sağlayan yatırım aracıdır. Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman % 1,90; TÜFE ile indirgendiği zaman % 1,16 ile yatırımcısına kazandırdı. 

Altın ise yine kaybettiren yatırım aracı oldu. Yıllık bazda külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman % 6,02; TÜFE ile indirgendiği zaman % 6,70 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder