30 Haziran 2015 Salı

İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır?

Kullandığınız internetinizin hızı zaman zaman beklediğinizin altında kalabilir. İzlemeye çalıştığınız bir filmi indiremeyebilir, almaya çalıştığınız önemli bir maili almakta gecikebilir, ödev veya iş için yapmanız gereken bir araştırmayı yapamayabilirsiniz. Bu değişen hız, internet servis sağlayıcınızın yaşadığı arızalar nedeniyle olabileceği gibi, kullandığınız cihazınızla ilgili olabilir veya gün içinde bazı saatlerde aynı servis sağlayıcıyı kullanan diğer abonelerin de yoğun olarak interneti kullanılmasıyla “adil kullanım” gibi bir sebeple yavaşlama yaşanabilir.

Kullandığınız internetin yavaşlama sebebinin kullandığınız cihaz olup olmadığını anlamanızın yolu, internetinizin hızını kullandığınız cihaz vasıtasıyla ölçmek olabilir. Çünkü hızı ölçmek, hattınıza gelen internetin hızını ve kalitesini görmenizi sağlar. Hızı ölçtüğünüzde, yavaşlık veya arıza gibi bir aksaklık görmüyorsanız, cihazınızdaki bir sorun nedeniyle hızın düştüğünü anlayarak, çözüme giderken cihaza odaklanabilirsiniz.

Hız Testi Yöntemleri


  • İnternet servis sağlayıcınızın resmi sitesini açınız. Abonelik işlemlerini yaparken size verilen abone numarası ve şifreniz ile siteye giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra, abone işlemlerinin yer aldığı bölüme giriniz. Menüleri inceleyerek, hız testinin yapıldığı bölümü bulunuz. Şimdi hızınızı test ederek, size vaat edilen hızın, cihazınıza gelen hızla aynı olup olmadığını görebilirsiniz. 
  • Bir diğer yöntem ise sadece hız testi yapmak için kurulan ve dünya çapında oldukça sık ve yoğun kullanılan hız testi sitelerini kullanmaktır. Arama motoruna “Hız testi” veya “Speed test” yazmanız halinde, karşınıza bu konuda kurulmuş siteler çıkacaktır. Bu siteler; zaman zaman kısa bir videoyu indirmenizi isteyerek, indirme işlemi sırasında hızınızı test edebilir ya da benzer uygulamalar ile interneti kullandığınız anda cihazınıza gelen internetin hızını tespit edebilir. Bu siteleri kullanırken, indirmeniz istenen video veya benzeri uygulamaların virüs içerebileceğini unutmayınız. Bu yüzden, bilinmedik bir siteyi kullanmak yerine yaptığınız arama sırasında, yorumlara da dikkat ederek, güvenli siteleri kullanmaya çalışınız.

     

     Akıllı Telefonlar ve İnternet Hızı


3G teknolojisinin yaygınlaşması ve akıllı telefonların kullanım oranlarının artması ile birlikte, hız testi yapan Android ve IOS tabanlı uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır. WI-FI denen kablosuz interneti, akıllı telefonunuz vasıtasıyla kullanıyor olsanız bile bu uygulamalar sayesinde, kullandığınız internetin hızını tespit edebilirsiniz.

Genellikle bu uygulamalara, cihazla birlikte gelenler arasında bulunmadığından, satın alarak indirebileceğiniz gibi ücretsiz uygulamaları da kullanabilirsiniz. Diğer internet kullandığınız cihazlarda olduğu gibi virüslü içerikten korunmak, dikkat edilmesi gereken ilk konulardan biridir.

Çözüm Önerileri 

  • Servis sağlayıcınızın size sunduğu bilgilere bakarak, aldığınız hizmette “Adil kullanım kotası” olup olmadığını öğreniniz. Eğer var ise kotanıza uygun davranmak, internet hızınızı istediğiniz düzeyde tutmanızı sağlayacaktır. Kotayı aşmanız durumunda, ödediğiniz ücret artmasa bile, aldığınız internet hızınızın yavaşlamasına sebep olacaktır. 
  • İnterneti kullandığınız cihazın, sık sık kontrollerini yapınız ve açık olan diğer programları kapatınız. Bazı programlar, sizin kullanmanızı veya izin vermenizi beklemeden, internet bağlantısı sağlandığı anda, interneti kullanmaya başlar ve bu programlar çoğu zaman arka planda çalıştığından, ilk bakışta fark edilemeyebilirler. 
  • Wi-Fi veya 3G yöntemli bir internet kullanıyorsanız, bulunduğunuz yer çekme alanının dışında kalmış olabilir. Bazen sadece yer değiştirmek bile, aldığınız internet hizmetinin hızını değiştirebilir. Cihazınız vasıtasıyla hızınızı test ediniz. Düşük bir hız gördüyseniz, cihazınızı alarak yer değiştiriniz ve testinizi yeniden yapınız. Bu şekilde istediğiniz hızda internete kavuşmanız olası bir durumdur. 
  • Smart TV’lerde de hız testi yapacak uygulamalar yoktur genellikle ve bu uygulamalar TV’ye yüklenemez. En uygun yöntem, direk TV’ye bağlı olan interneti çıkararak bilgisayara takmak ve testi yapmak olabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder