15 Haziran 2015 Pazartesi

İş Hayatı ile İlgili En İyi 5 Film

İş hayatına başlandığında kafasında birçok soru ve endişe olan çalışan, zaman geçtikçe olaylar yaşamaya ve sonuçlandırmaya başladıkça; bu soruların cevaplarını bulmaya, endişelerinin yersiz olduğunu görmeye veya endişelenmesi gereken başka bir sürü sorunlar olduğunu görmeye başlar. Ne kadar uzun çalışma hayatınız olursa olsun, “Ben her şeyi gördüm, yaşadım” diyemezsiniz, çünkü iş hayatında hiçbir şey aynı kalmaz.

Çalıştığınız kişiler değişebilir, çalıştığınız şirket değişebilir, çalıştığınız şirket sistem değiştirebilir hatta siz değişebilirsiniz. Bazen bu konuda yaşananlar, okunanlar yetmez ve başka kaynaklara ihtiyaç duyulabilir. Ama ders çalışma tarzında öğrenmek yerine, olayları bir bütün içinde görmek isteyebilirsiniz. Bunun yolu da iş hayatı hakkında çekilmiş filmleri izlemek olabilir. Senaryoların ve oyuncuların, iş hayatını anlamanızı kolaylaştırabileceği, size yol gösterebileceği pek çok film vardır.

İş Hayatı Hakkında İlk 5 Film 

Yurttaş Kane 


1941 yılında çekilen film, klasikler arasında sayılır. Zengin medya patronu Kane’in hayatını anlatmaktadır.

Wall Street 



1987 senesinde çekilmiş film, genç ve hırslı borsa broker’ı Gordon Gekko’nun iş hayatında yaptıklarını anlatıyor.

Ticaret Yolları 


1983 yapımı filmin oyuncuları arasında Eddie Murphy’de var. Amerikan rüyasını yorumlarken, sizi de cesaretlendirmekten geri kalmıyor.

Glengarry Glen Ross 


1992 yapımı film, Al Pacino ve Jack Lemmon gibi başarılı oyuncularla çekilmiş. Borsa spekülasyonlarını ve yaşananları beyaz perdeye taşımış.

Goodfellas 


1990 yılında çekilen film, bir grubun gizli anlaşmaları, grup içi dengelerin nasıl değiştiği, başarılar ve başarısızlıklar konulu ilginç bir film.

Türkiye ve İş Hayatı Filmleri 


Yakın zamana kadar, en geleneksel şekilde yürüyen iş ilişkileri, son yıllarda bilinçlenen ve eğitim seviyesi artan genç kuşak çalışanlar sayesinde değişmeye gelişmeye başlamıştır. Ancak bu gelişmelerle aynı paralelde film örnekleri henüz çok yoktur. Türkiye’de film sektörü, daha çok tarihi filmler ve eğlence filmleri üzerine çekilen örneklerde yüksek cirolar yaptığından, film seyircileri henüz iş hayatı konusunda çekilen veya çekilmekte olan bir filme para ödemeye hazır olmadığından, gösterilebilecek örnek yoktur. İş hayatını anlatan kitap gibi basılı dokümanların bile henüz çok sınırlı olduğuna bakarak, bu durum anlaşılabilir.

Sinema filmi şeklinde örnekleri göremesek de TV dizilerinde, aile ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri, siyasi ilişkiler gibi diğer konularla iç içe geçmiş şekilde iş hayatını da anlatıldığı örnekler görülmektedir. Bu örneklerde, doğulu büyük bir ailenin ebeveyn ve çocukları arasındaki ilişkiler anlatılırken; ayrıntılı şekilde iş hayatından da bahsedilebilir. İki yakın arkadaşın başlarından geçenler uzun uzun anlatılırken, bu iki yakın arkadaşın aynı iş yerinde ve bazen ortaklık şeklinde çalıştıklarını ve bu ortaklığın hayatlarındaki diğer tüm olayları nasıl etkilediğine şahit olabiliriz. Bu dizilerde işlenen konular, bazen çok abartıldığı düşünülse de gerçeğe oldukça yakın şekilde işlenen konulardan oluşmaktadır.

İp Uçları 


Bu tür filmleri izlerken, bulunduğunuz ülkenin çalışma şartlarını göz önünde bulundurmayı unutmayınız. Filmler, çekildiği ülkenin kültür düzeyine ve kanunlarına göre çekilmiş olabilir. Filmde gördüğünüz karakteri, kendi işyerinizdeki biriyle bağdaştırıp, filmde geçen diyalogun aranızda geçebileceğiniz düşünüp uygulamaya kalkmanız, ciddi bir tartışma ve hatta işinizden kovulmanızla sonuçlanabilir.

Filmlerin senaryolar üzerine olduğunu, karakterlerin oyuncu olduğunu unutmamak gerekir. Filmde gördüğünüz olay, iş hayatınızda yaşadığınız bir olaya birebir uyabilir; ancak sonucu gerçek hayatta çok farklı olabilir. Filmleri, iş hayatını kullanma kılavuzu gibi düşünmek yerine; bakış açınızı ve vizyonunuzu geliştirmek için izlemeniz daha doğru olacaktır. Gerçek hayat ve filmler arasında benzerlikler olduğu kadar, taban tabana zıtlıklar da vardır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder