10 Şubat 2016 Çarşamba

Borsa Dolandırıcıları Yatırımcıların Yakasını Bırakmıyor

Son yıllarda borsada yaşanan dolandırıcılıklarla ilgili haberler hız kesmiyor. Kendini borsa uzmanı olarak tanıtan kişiler, acemi yatırımcıların ve borsadan büyük paralar kazanmayı hayal eden kişilerin acını yakmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi borsada manipülasyon, yasaktır ve yapan kişilere hapis ile para cezası uygulanmaktadır. Elbette bunun için bu kişilerin tespit edilebilmesi gerekiyor.

Hemen her şeyimizi yaşadığımız sosyal medyada, yatırımlarımızı da paylaşmaktan çekinmiyor. Elbette bu durum, dolandırıcıların dikkatinden de kaçmıyor. Kendilerine seçtikleri kurbanların, parasını dolandırmak için birçok yöntem deniyorlar. Bunlar arasında en masum görünen ise sosyal ağlarda kendini din kardeşi olarak gösterip hisse senedi önerisinde bulunanlar. Bu kişiler, paylaşımları ile kendilerini melek gösteriyorlar ve kendilerini borsa uzmanı olarak tanıttıktan sonra kurulan gizli gruplarda hisse önerisi veriyorlar.

Manipülatörlerle birlikte çalıştığı düşünülen sosyal medya dolandırıcıları, hayran kitlesini arttırmayı ilk hedef görüyor. Bunu yapmak için hassas konulara dair paylaşımlar yapıyor ve ardından gizli gruplar, sayfalar oluşturuluyor. Bu sayfalardan birkaç tanesine muhtemelen denk gelmişsinizdir. Geçtiğimiz günlerde Borsa Gündem tarafından yapılan bu haber, birçok kişinin canını nasıl yaktıklarını gözler önüne serdi.

Borsanasiloynanir.co adresinde kaleme aldığım "Sosyal Medyadan Borsa Dolandırıcılığı" isimli yazımda da bu konuya yer vermiştim. Başarılı ve bilinçli bir yatırımcı yaptığı işlemleri, portföyünü, kar – zarar durumunu kimseyle paylaşmaz. Sizlerinde bu şekilde davranması gerekiyor ve özellikle bilgi eksikliği yaşadığınız durumlar söz konusu ise eğitimlerle kendinizi desteklemelisiniz. Bir hisse senedi tüyosu aramak yerine kendi bilgileriniz, analizlerini ve piyasa yorumlarınızla hisse seçimi yapmalısınız.

Diğer bir borsa dolandırıcılığı geçtiğimiz günlerde Antalya'da yaşandı. Kendini 'borsa kralı' olarak tanıtan 3 kişi, borsa vaadiyle birçok kişinin parasını dolandırdı. Aldıkları paralarla kayıplara karışan kişiler hakkında iddianame hazırlandı. 28 kişiden borsada değerlendirmek için yüklü miktarda para toplayan bu kişiler, Cumhuriyet Savcısı Yasin Arslan tarafından takibe alındı ve bir kişinin bu dolandırıcılara tam 208 bin lira kaptırdığı ortaya çıktı. Bu kişilerin 300 kadar kişiyi dolandırdığı biliniyor. Çakma borsa kralları haberinin detayları için tıklayın.

Borsada böyle kişilere itibar etmemeniz gerektiğini sürekli sizlere anlatıyor. Eğer gerçekten borsada yatırım yaparak bir gelir elde etmek istiyorsanız, kendinizi geliştirmeli, bilgi ve deneyim kazanmalısınız. Kendiniz için stratejiler geliştirmeli ve başkalarından tüyo beklemek yerine kendi hisselerinizi belirlemelisiniz.

"Unutmayın; at yarışı gibi tüyo bekleyen adamdan borsacı olmaz!"

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder