30 Ekim 2014 Perşembe

FED Bitti Dedi, Altın Dibi Gördü!

FED, olumlu eğelen ekonomik veriler ve ABD ekonomisinin beklenenden fazla büyümesi ile dün varlık alım programını bitirdiğini açıkladı. Varlık alım programının sonlandırılması ile birlikte Amerikan doları güçlendi ve altın talebinin düşmesine bir kere daha neden oldu. Bu düşüş ile altın tutunmaya çalıştığı 1,220 dolar seviyelerinden üç haftanın en düşüğüne geriledi.

İş gücü piyasasında meydana gelen gelişmeleri gerekçe göstererek FED, dünkü toplantısında varlık alım programını bitirdi. Daha önceden faiz oranlarının "kayda değer bir süre" düşük tutulacağın ifadesini kullanan FED Başkanı Janet Yellen'ın 6 Ekim'deki açıklaması sonrasında, dolar endeksi en yüksek seviyelerine ulaştı. Dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin ise, değerli metal ihracında bir artış araştırması gerçekleştirmeye koyuldu.

FED yetkilileri istihdam oranındaki artışı göz önünde bulundurarak, küresel finans piyasalarındaki son dönemde yaşanan karmaşıklığı göz ardı etti ve planları doğrultusunda tahvil alım programını sonlandırdı. Yükselen faiz oranları ise altının çekiciliğini düşürdü. Güçlü dolarda her zaman olduğu gibi altına olan talebi düşürdü.

Uluslararası piyasalar da FED'in kararları ile yön bulurken, Amerikan dolarında yaşanacak olan birkaç günlük fiyat hareketinin, altının yılsonuna kadar olan seviyesini belirleyeceği ifade ediliyor. Spot altının onsu % 0,6 oranında düşüş ile 1,204 dolar seviyesine gerilerken, ilerleyen saatlerde 1,201 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bu seviyeler ise 6 Ekim'den bu yana gördüğü en düşük seviye olarak kaydedildi.

Düşüş devam ediyor ve Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 85,35 liraya düştü. Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 579 lira oldu. Çin hükümeti ise ülkenin ticaret verisindeki düzensizliklerin artış göstermesi ile kıymetli metal ihracatlarının 7 kat yükseliş göstermesi ile ilgili araştırmalar başlattı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder