22 Kasım 2014 Cumartesi

Dünyanın En Korkunç 10 Hapishanesi

Şimdi diyeceksiniz ki, hapishanelerin hepsi korkunç! Gerçekten de öyle, dört duvar arasında yaşamak ve kapalı kalma psikolojisi. Elbette, suç işleyen insanların bu şekilde cezalandırılması konusunda söyleyecek bir sözüm yok. Ama birde haksız yere buralara düşen, üzerine suç kalmış ve isteyerek dileyerek bir suç işlememiş kişiler de var.

Hapishaneler ile ilgili gerçekler ancak içerisinde yaşayan kişiler tarafından bilinebilir ve her ne kadar anlatılsa bile o atmosferde yaşamadan tam bir fikir oluşamaz. Aynı zamanda bu kişiler zaten işledikleri suçlar nedeniyle buralarda cezalarını çekmektedir. Gardiyanların onlara kötü davranmasını, açlık ve pislikle mücadele etmesini de gerektirmiyor!

Gelelim dünyanın en korkunç hapishanelerine;

Rikers Island, New York/ABD


Dizilere bile konu olan bir hapishane. Ünlü "Law&Order" dizisi bu hapishaneden esinlenmiştir. Rikers Adası'nda bulunan bu hapishanede mahkumların şiddet olayları sürekli gündeme geliyor. 2007 yılında 18 yaşında bir mahkum burada dövülerek öldürülmüştü. Birçok kez bıçaklanma, linç, çeşitli şiddet olayları ve zihinsel rahatsızlığı olan mahkumlara karşı sergilenen tavırlarla gündeme gelen bir hapishane.

Gidani Hapishanesi, Tiflis/Gürcistan


2012 yılında ortaya çıkan videosu ile kötü şöhretine sahip oldu. Videoda gardiyanlar mahkumlara akla gelmeyecek işkenceler uyguluyor ve cinsel istismarda bulunuyor. 2005 yılında da bir gardiyan itirafta bulunarak hapishanede bu tarz olayların sürekli yaşandığına şahit olduğundan bahsetti.

La Sante, Paris/Fransa


Aşırı kalabalık bir hapishane olması ve fareler, bitlerle dolu olması ne kadar korkunç olduğunu açıklıyor aslında. Gardiyanların acımasızlığı ile bilinen bir hapishane ve 2002 yılında 73 mahkum atık su kanalından su içerek intihar etmiştir.

San Juan de Lurigancho, Lima/Peru


2500 kapasiteli bir hapishane ve Güney Amerika'nın en kötü hapishanesi olarak biliniyor. Kapasitesine rağmen şu an 7000 civarında mahkum olduğu biliniyor. Diğer hapishanelerin aksine mahkumlar el yapımı eşyalar yapıyor ve satarak parasal kaynaklarını sağlıyor. Bu nedenle de oluşan rekabet birbirilerini öldürmelerine neden oluyor. Aynı zamanda horoz dövüşleri ile de biliniyor.

Black Beach Hapishanesi, Ekvator Ginesi/Afrika


Bu hapishane fare istilası ile ve yiyecek kıtlığı ile biliniyor. Gardiyanlar tarafından uygulanan şiddet ve hastalıklardan kaynaklanan ölümler nedeniyle her yıl birçok can alıyor.

Butyrka Hapishanesi, Moskova/Rusya


1600 yıllarından bu yana işleyen bu hapishane aşırı kalabalık ve hücrelerde normal kapasitenin 10 katının üzerinde mahkum bulunuyor. Bu nedenle de pislik yuvası haline gelmiş durumda. AIDS, tüberkuloz gibi hastalıklar kalabalık olması nedeniyle hızlı bir şekilde yayılıyor.

Kamiti Maximum Security Prison, Nairobi/Kenya


Aşırı kirli bir hapishane ve bu nedenle çok fazla salgın hastalık var. Yetersiz beslenme ve açlık ölüm sebeplerinin başında geliyor. Sürekli isyan çıkmasına rağmen 800 kapasiteli bu hapishanede 3000 mahkum ceza çekiyor.

Gitarama Central Prison, Ruanda/Afrika


İlk başta 400 mahkum kapasitesi olan bu hapishanede, 90'lı yıllarda patlak veren iç savaş nedeniyle kapasite 7000'e yükseldi. O zamanlarda mahkumların hayatta kalabilmek için insan etki bile yedikleri biliniyor.

Kamp 22, Hoeryong/Kuzey Kore


Siyasi suçluları ve bazen ailelerini ağırlayan gizemli bir toplama kampı olan bu yerin resmi adı Kwan-li-so. Buraya girenler, ömür boyu burada kalıyor. Resmi kayıt olmamasına rağmen şu an nüfusun 5000 civarında olduğu biliniyor.

El Rodeo Hapishanesi, Guatire/Venezuela


50 bin mahkum bulunan bu hapishanede, çete olayları nedeniyle dünya üzerinde en şiddet dolu hapishane olarak biliniyor. 2011 yılında çıkan aşırı şiddetli çete savaşı nedeniyle ülkenin askeri kuvvetleri içeriye silahlı müdahalede bulunmak zorunda kaldı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder