27 Kasım 2014 Perşembe

OPEC Toplantısı Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Uzun süredir beklenen OPEC toplantısı bugün Viyana'da gerçekleşecek. Toplantı öncesinde küresel piyasalar tüm dikkatini bu toplantıdan çıkması beklenen sonuçlara çevirdi. Birçok uzman günlerdir bu toplantıdan çıkabilecek sonuçları değerlendiriyor. Petrol gibi önemli bir madenin bu küresel anlamda bir tehlike içerisinde olması, yatırımcıları da endişelendiriyor.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın petrol bakanı Ali Al-Naimi, dün yaptığı açıklamada petrol piyasasının "kendi istikrarını" sağlayacağından bahsetti. Bu açıklama da birçok uzmanın toplantıdan neler çıkacağı hakkında bilgi edinmesini sağlarken, yatırımcıların tahmin yürütmesine de imkan veriyor.


Toplantıdan çıkması beklenen en güçlü sonuç aslında üretimde kısıntı. Suudi Arabistan'ın petrolde yaşanan arz fazlasına rağmen petrol üretimine aynı tempoda devam etmesi fiyatların daha da düşmesine neden oluyor. Petrol fiyatlarının şu anki durumundan ise en çok Venezuela etkileniyor ve toplantı çağrısında bulunan tek OPEC üyesi ülke oldu. Petrolde daha büyük düşüşlerin meydana gelmesi de en fazla Venezuela'yı etkileyecek.

OPEC'in petrol fiyatlarını yükseltmek için günlük 30 milyon varil olan üretim tavanını, 1 milyon veya daha fazla düşürmesi bekleniyor. Uzmanlara göre üretim tavanının günlük 29 milyon varile veya daha da aşağıya düşürülmesi konusunda anlaşmaya varılması bekleniyor.

Hatırlayacağınız gibi petrol fiyatları, Brent petrolünün Haziran ayında zirve fiyatlardan % 30 düşmesi ile bu ay ayı piyasasına girdi. Deutsche Bank yayınladığı bir raporda, "OPEC kotalarındaki indirimler fiyatların istikrar kazanmasında başarılı olmakta ve nihayetinde petrol fiyatlarını yukarı itmektedir" dedi.

OPEC toplantısından alınabilecek bir diğer karar da, mevcut tavanı sürdürmek. Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch konu ile ilgili olarak "OPEC günlük 30 milyon varil olan mevcut üretim tavanını teyit edecek ve bu tavana daha iyi uyulmasını isteyecek" dedi. 12 üyeden olan OPEC grubu, onaylanmasından bu yana dördü hariç 34 ayın tümünde bu tavanın üzerinde üretim yaptı. Bu verilere dayanarak son 1 ayda hedefin günlük 974.000 varil üzerinde üretim yaptı.

Çıkması beklenen bir diğer karar da, konu ile ilgili hiçbir şey yapmamak. Suudi Arabistan'ın kendi bütçe sınırlarını akılda tutarak belirlediği fiyat hedefi ile yönlendirilen bir dünyanın aksine, doğru bir üretim maliyeti ile yönlendirilen bir dünyaya gireceğiz şeklinde uzman görüşleri yer alıyor. Ayrıca fiyatların ABD kaya petrolü üretimine zarar getirecek denli düşük bir fiyata ya da Brent petrolü için varil başına 70 dolar, Batı Teksas petrolü için 60 – 65 dolara gerilemesi gerektiği de belirtiliyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder