20 Kasım 2014 Perşembe

Uluslararası Piyasalarda FED Tutanakları Konuşuluyor

FED, dün akşam saatlerinde Ekim ayı FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarını açıkladı. Açıklama öncesi uluslararası piyasalarda büyük gerginliğe neden olan tutanaklar, açıklama sonrasında piyasalara yön verdi. Altın, Gelişmiş Piyasalar, Asya ve Amerikan hisseleri bu tutanaklar doğrultusunda yön buldu.

FED tutanaklarında, Aysun Bayhan'ın blogunda bahsettiği gibi faiz, enflasyon ve ekonomideki iyimserlik konularından bahsediyordu. Amerikan Merkez Bankası, Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre politika yapıcılar, 2015 yılında faiz oranını yüzde sıfır seviyesinden yükseltmeye başladıklarında, bu artışın hızının iletişimini nasıl sağlayacaklarını tartıştı.

Dolar


Dolar, FED tutanakları sonrasında değer kazandı ve yen karşısında 7 yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyelerine çıktı. USD/JPY paritesi 10 Ağustos 2007 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı ve % 0,6 oranında değer kazandı. Japonya Merkez Bankası ise dün ekonominin resesyona girmesinin ardından, rekor büyüklükteki teşvik programına devam etme kararı aldı.

Gelişen Piyasalar


Gelişen piyasalar ise faiz beklentisi ile yükselişe geçti. FED tutanaklarının ABD'de faiz oranlarının düşük seviyede kalmayı sürdüreceği spekülasyonunu desteklemesi ile yüksek gelirli varlıklara talebin artması sonucunda değer kazandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, % 0,1 oranında yükseliş ile 989.91 puan seviyesine ulaştı. Endeks içerisinde yer alan 339 hisse senedi geriledi ve 442 hisse senedi yükseldi.

Amerikan Hisse Senetleri


Geçtiğimiz ay FED tutanaklarında politika yapıcıların ABD'de enflasyon beklentilerinde düşüş işaretlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgusu yapmıştı. Dün açıklanan FED tutanaklarında bazı üyelerin merkez bankasının fiyatlardaki artışın yeterli ölçüde olmadığı ihtimaline yönelik dikkatli tutumun korunması gerektiğini belirtti. Bu açıklamalar ile oluşan deflasyon endişesi, Amerikan hisse senetlerinin düşmesine neden oldu. Hisseler tüm zamanların en yüksek seviyelerinden gerilemeye başladı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, enflasyon ile ilgili yorumların ekonomiye ilişkin kötümserlik sinyali verdiği endişeleri ile % 0,2 oranında gerileyerek günü 2,048.72 puandan tamamdır. Dow Jones Industrial Average, % 0,1'den az düşüş kaydetti ve 17,685.73 puan oldu. Küçük ölçekli şirketlerin hisselerini barındıran Russell 200 Endeksi ise % 1,1 oranında düşüş kaydetti.

Asya Hisse Senetleri


FED tutanakları sonrasında düşüş gösteren Asya hisse senetleri düşüşünü 2. güne taşıyor. Düşük enflasyon ile ilgili endişeler Asya hisseleri üzerinde de etkili oldu. Japonya hisseleri, yenin dolar karşısında 118 seviyesinin üzerine zayıflamasıyla birlikte yükseliş kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, dün % 0,7 oranında düşüşünün ardından % 0,1 oranında daha düşüş kaydetti ve 139.54 puan oldu.

Altın


Altın, FED etkisinde hala değer kaybediyor. ABD'de faizlerin arttırılacağı beklentisinin doları güçlendirmesi ile 1,200 dolar seviyelerinden tekrar düşüş gösterdi. Dolar hareketlerini izleyen endeksin son 5 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyretmesi ile dünyanın en büyük altın destekli Exchange traded fonundaki varlıkların azalması sonucunda 1,200 doların altında kayıplarını korumaya devam ediyor.

Spot altın gün içerisinde New York piyasasında % 0,3 düşüp yükseldikten sonra 1,181.55 dolar seviyesine geldi. Altın, 18 Kasım tarihinde 1,204.68 dolara yükselerek iki haftanın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Dün ise % 1,2 oranında düşüşle 1,185 dolar seviyelerinde gezindi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder