13 Haziran 2014 Cuma

Dünyanın En Büyük Şirketleri 2014 [infografik]

Geçtiğimiz ay Amerika’nın en büyük finans dergisi olan Forbes; "Global 2000" adlı dosyasında dünyanın en büyük 2000 adet şirketinin listesini yayınlamıştı. İçerisinde 12 adet Türk şirketinin de ismi bulunan listenin tamamına buradan, aynı listenin resim galerisine ise buradan ulaşabilirsiniz.


İşte Dünyanın En Büyük 10 Şirketi Listesi [infografik]




Liste incelendiğinde ilk 10’da 5 tane Çin ve 5 tane Amerika firmasının olduğunu sizde görmüşsünüzdür. Ayrıca ilk 3’ü geçen yılların aksine tamamen Çin bankaları kapatmış durumda. Ek olarak Forbes’in 2014 “Global 2000” listesinde ilk 10’a 6 tane bankanın girdiği gözden kaçmıyor.

Dünyanın En Büyük Şirketleri Listesi Kişisel Yorum! 


Forbes’in 2014 listesi incelendiğinde İlk 10’da 5 ABD – 5 Çin firmasının olması ve ilk 3’ü tamamıyla Çin firmalarının kaplamış olması aslında global ekonominin yönünün nereye kaydığının başlıca kanıtı bizlere. 

Öncelikle Forbes’in bu listeyi nasıl yaptığını bilmemiz gerek. Bu liste Forbes’in oluşturduğu 4 ana kritere göre halka açık firmalar arasında yapılmaktadır. Kriterlerin uygulanmasından ardından en yüksek RANK’lı firma dünyanın en iyi şirketi unvanına laik olmaktadır. Forbes’in listeyi çıkartırken incelediği kriterler sırasıyla; Satış, Kar, Varlık ve Piyasa Değeri kriterleridir.

Forbes’in son 5 yılki “Global 2000” listelerine baktığımızda 1.’liği her zaman Amerika firmalarının aldığını hatta ilk 10’u çoğu zaman Amerika şirketlerinin kapattığını rahatlıkla görebiliriz.

Listede bu kadar çok ÇİN firmasının olması normal mi? 


Aslında global ekonomiyi takip edenler bu yılki listenin Çin firmaları tarafından oluşacağını rahatlıkla anlayabilirler. Çin son 10 senedir ekonomik olarak inanılmaz bir gelişme içerisinde. Eskiden sadece ucuz ve dandik mal üreticisi olarak bildiğimiz Çin, artık “her şeyi üretebilen ülke” olarak nitelendiriliyor. Ek olarak Çin dünya pazarına sadece bir iki değil hemen tüm sektörlere birden giriş yaptı. Yıllar önce atılan bu temellerin kağıt üzerine dönüşmesi ve Amerikan devlerinin yıkılması için ise ancak bu zamana tekabül etti.

Çin ilk global Pazar adımlarını atmaya başladığında ben dahil birçok ekonomist bu adımları komik bulmuş ve Çin’in başarısız olacağını düşünmüştük. Aradan geçen 10 belki de 15 yılsonunda; Çin dünyanın en iyi ekonomisine sahip ve en zengin şirketlerinin bulunduğu ülke haline geldi. Buda bizlere üretimin her zaman marka değerini pazarda geçeceğini bir kez daha kanıtladı.

Dünyanın En Büyük 50 Şirketi Listesi [2014]



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder