28 Haziran 2014 Cumartesi

Dünyanın En Zengin Terör Örgütleri

Dünya üzerinde küçük – büyük birçok terör örgütü bulunuyor. Bunların bazılarının mal varlıkları ise dudak uçuklatacak cinsten. Money Jihad adlı internet sitesinin 2011 yılının sonunda yaptığı bir araştırmada terör örgütlerinin mal varlıklarını yayınlamış ve ortaya çıkan sonuçlar gerçekten ilgi çekici.

Bu terör örgütlerinin en zenginleri arasında Afganistanlı Taliban'da yer alıyor. 70 – 400 milyon dolarlık bir mal varlığının olduğu düşünülüyor. Afganistan'ın en kalabalık etnik grubu olan Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı grup olarak bilinmekteler. Rus – Afgan savaşında 1989 yılında Rusların geri çekilmesi sonrasında Afgan merkezi hükümetinin zayıflığından yararlanarak Taliban iktidarın büyük bir bölümünü kontrolü altına almıştır. Taliban'ın iktidarda olduğu yıllarda kızların eğitim görmesi yasaklanmış ve 11 ilde 500'den fazla okulun kapatıldığı biliniyor.

Bir diğer zengin terör örgütü Hizbullah. Hizbullah'ın mal varlığının 200 – 500 milyon dolar olduğu ve bunun 120 milyon dolarının İran'dan geldiği biliniyor. Lübnan'da bulunan hem sivil hem de askeri bölümleri bulunan ve Şii inançlı siyasi bir partidir. 1982 yılında İsrail'i, işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak amaçlı kurulmuştur.

Bir diğer zengin terör örgütü Farc adıyla bilinen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri. Marksist – Leninist devrimci gerilla örgütü olan Farc'ın mal varlığının 350 milyon dolar olduğu biliniyor. Kolombiya hükümeti, Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Kanada ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak ilan edilmişlerdir. 1960 yılında ise Kolombiya Komünist Partisi'nin askeri kanadı olarak kurulmuştur.

Son olarak 70 – 100 milyon dolarlık mal varlığı ile El Şebab terör örgütü de en zengin terör örgütlerinden. Mücahit Gençli Hareketi olarak tanımlanan ve Somali'de Federal Geçiş Hükümetini ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüttür. 2011 yılında ülkenin güney kesiminin büyük bir kısmını kontrol eder hala gelmiştir. Bu bölgede sıkı bir şeriat uygulandığı bilinmektedir ve 2011 yılında 14,426 militanı olduğu bilinmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder