25 Aralık 2013 Çarşamba

Borsa Tarihine Kısa Bir Bakış

Borsa denildiği zaman hemen herkesin aklına öncelikle hisse senetleri ve belki de yaşanan kayıplar gelmektedir. Yaşanan kayıplar ile ilgili gelecek yazılarımda bahsedeceğim. Bu yazımda, neden borsa denildiğinde aklımıza hisse senetleri gelir, bunun hakkında geçerli nedenler sunacağım ve borsa tarihine kısa bir bakış atacağız.

İlk borsa işlemlerinin pazar ve panayırlarda yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde bu işlemler ise emtia borsası olarak bilinmektedir. Borsaların dünya ekonomisine büyük katkıları bulunmaktadır ve bu pazarlarda, panayırlarda gerçekleştirilen işlemler sayesinde ticari malların fiyatlarında düzen sağlanmıştır. Borsaların önemli görevlerinden bir tanesi piyasalarda tek fiyat oluşumunu sağlamaktır.  

15. yüzyılda dünya deniz ticaretinin gelişim gösterdiği yıllarda ilk borsa, Belçika’nın Anvers kentinde kurulmuştur.

Önemli liman kentlerinde ticari işlemlere önce poliçeler, daha sonra da hisse senetleri dahil olmuştur. Hisse senetleri alım – satım işlemleri borsalar kurulmadan önce sokak köşelerinde, kahvehanelerde yapılmaktaydı. (Hisse senedi alım - satım işlemleri hakkında yazdığım yazımı okumanızı öneririm.) Daha sonra artan işlem hacmi bu işlemlerin daha güvenli mekanlarda ve kayıt altında yapılması gereksinimini doğurmuştur. Bu nedenlerden dolayı da borsa binaları kurulmaya başlamıştır. İşte borsaları hisse senetleri ile birlikte anmamız için geçerli bir neden.

Güvenli bir mekana duyulan ihtiyaç, aynı zamanda kayıtlı işlemlerin yapılması ihtiyacı borsaların doğuşuna neden olmuştur. Bu iki önemli ihtiyaç da, borsaların en önemli görevlerindendir. Güvenli bir ortam, haklı rekabet ortamı yaratarak kayıt altına alınmış yasal işlemler sağlamak borsaların işlevlerindendir.

1487 yılında kurulan Anvers Borsası’nın ardından, Amsterdam Borsası kurulmuştur ve ilerleyen yıllarda Avrupa’nın birçok kentinden borsa binaları kurulmaya başlamıştır. 17. yüzyıla gelindiğinde ise dünyanın birçok ülkesinde borsa binaları kurulmuştur.

Sizlere bu borsalara ait fotoğraflar paylaşarak bitirmek istiyorum.

Anvers Borsası'nın eski planı ve bugünkü hali



Amsterdam Borsası'nın eski görünümü ve bugünkü hali


New York Borsası
(NYSE, dünyanın en büyük borsası kabul edilmektedir.)

Londra Borsası


Euronext
(Brüksel Borsası)

Paris Borsası


Stockholm Borsası

Tokyo Borsası


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder